Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare privind aplicarea unui nou test rapid pentru diagnosticarea tuberculozei pulmonare (TB) în centrele de sănătate. Testul, cunoscut sub numele TB-LAMP, necesită o infrastructură minimă de laborator și a fost evaluat ca o alternativă la microscopia frotiului sputei.
 
Citește mai mult...


Programul național de prevenire și control a infecției HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020 a fost aprobat de cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de Guvern din 27 iulie 2016.
 
Citește mai mult...


Membrii grupului de lucru responsabil de elaborarea planului de tranziție HIV/SIDA s-au întrunit astăzi, 28 iulie curent, pentru a discuta acțiunile necesare în vederea asigurării sustenabilității Programului național de prevenire și control HIV/SIDA pentru anii 2016-2020.
 
Citește mai mult...


Astăzi, 26 iulie 2016, a avut loc un prim atelier de lucru pe marginea elaborării planului de tranziție de la resursele Fondului Global la cele naționale. La eveniment au participat membrii Grupului de lucru pentru elaborarea Planului de sustenabilitate a Programului național de control al tuberculozei, dar și alți profesioniști în domeniul TB de pe ambele maluri ale Nistrului.
 
Citește mai mult...


Noul Program Național de Control al Tuberculozei pentru 2016-2020 a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 13 iulie curent.
 
Citește mai mult...


La 16 iunie curent, stakeholderii cheie din domeniul HIV s-au întrunit, la Chișinău, în cadrul unui atelier național pentru a discuta posibilitățile de optimizare a resurselor în cadrul granturilor oferite de Fondul Global pentru combaterea SIDA, TB şi Malariei pe componenta HIV în scopul alinierii răspunsului național la Strategia Fast-Track UNAIDS. La eveniment a participat și Managerul de Portofoliu al Fondului Global (FG) pentru R. Moldova, dna Tsovinar Sakanyan.
 
Citește mai mult...


Republica Moldova se pregătește să preia din 2018 finanțarea programelor de reducere a riscurilor și prevenire a maladiilor transmisibile, printre acestea infecția HIV și tuberculoza. Controlul acestor boli este vădit important pentru a nu permite eventuale epidemii. Până atunci, țara trebuie să pregătească toate mecanismele de trecere la finanțare națională, să stabilească programele prioritare și, la fel de important, să prevadă resurse pentru acoperirea costurilor. Problema a fost discutată, ieri, în cadrul unei reuniuni extinse între autoritățile din sănătate, finanțatori și organizațiile neguvernamentale specializate în domeniu. Întrevederea a avut, în special, scopul de a pune față în față părțile care vor trebui să ia decizii îndrăznețe și de care depinde în mare parte reușita acestei tranziții de la resurse externe la cele interne. Într-o scurtă pauză de cafea am discutat cu Nicolas Cantau, managerul regional al echipei Europei de Est şi a Asiei Centrale, de la Fondul Global pentru combaterea SIDA, TB şi Malariei, despre pașii pe care urmează să-i întreprindă autoritățile în acest sens și de ce depinde reușita viitorului proiect  pentru Moldova.
 
Citește mai mult...


Mai mulți constituenți CNC TB/SIDA, parteneri naționali și internaționali, s-au reunit astăzi, 30 iunie 2016, în cadrul primului dialog național și au pus în discuție trecerea finanțării programelor de prevenire a infecției HIV și reducere a riscurilor de la finanțare externă la cea din bugetul de stat. 

Citește mai mult...


Vineri, 24 iunie 2016, va avea loc Comisia Naţională de Experți (CNE) în cadrul căreia vor puse în discuție supervizarea granturilor Fondului Global pe semestrul II, 2015 și aplicația/grantului CNC. Întrunirea va avea loc în sala de ședințe a Ministerului Sănătății, cu începere de la ora 15.00.

Citește mai mult...


Managerul de portofoliu al Fondului Global pentru combaterea Tuberculozei, HIV/SIDA și Malariei, Tsovinar Sakanyan, începe o vizită de lucru de trei zile în Republica Moldova.
 
Citește mai mult...