Fondul Global în Moldova

Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) a fost constituit în anul 2002 și reprezintă un mecanism inovator de finanțare internațională care activează în formatul unui parteneriat strategic între instituții guvernamentale, societate civilă, sectorul privat și comunități ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, TB și malarie. Această structură ajută țările în lupta contra celor trei epidemii (SIDA, Tuberculoză și Malaria) considerate fenomene grave la nivel mondial. În Republica Moldova, Fondul Global este donatorul principal în controlul tuberculozei și HIV/SIDA.

 

În Republica Moldova, Fondul Global este donatorul principal în controlul tuberculozei și HIV/SIDA,  asistența fiind coordonată prin intermediul CNC TB/SIDA. Începând cu 2003, FG a aprobat 134 milioane USD oferite în susținerea Programelor Naționale TB și HIV/SIDA/ITS. Dintre acestea, 126 de milioane USD au fost angajate, iar 121 milioane USD au fost debursate. 

 

Actualmente, Republica Moldova implementează un grant de țară consolidat, pe componentele TB și HIV, oferit ca o continuare a granturilor Noului Mecanism de Finanțare, în valoare de 15,8 milioane de euro pentru perioada anilor 2018-2020.

 

Granturile FG sunt gestionate de doi Recipienți Principali:

 

IP UCIMP DS (sectorul guvernamental) și Centrul PAS (sectorul nonguvernamental)