Consolidarea capacităților partenerilor TB și HIV cu privire la aspectele de comunitate, drepturi și gender în vederea implicării și realizării monitorizării conduse de comunitate

Peste 50 de reprezentanți ai societății civile, activi în domeniul TB și HIV/SIDA, la nivel local și național, au fost instruiți, în perioada 23-25 august 2021, pe segmentul aspectelor legate de comunitate, drepturi și gender în răspunsul TB și HIV în procesul de monitorizare bazată pe comunitate (Community Led Monitoring).

Pe parcursul celor trei zile de training online, participanții au fost familiarizați cu cele mai recente informații din domeniul Comunităților, Drepturilor Omului și Genului în răspunsul celor două maladii, în conformitate cu ghidurile și recomandările Fondului Global. Totodată, au fost prezentate și discutate principiile și procesul de monitorizare bazată pe comunitate,  instrumentele/aplicațiile de evaluare a monitorizării comunitare, existente în Republica Moldova și în regiune, dar și alte materiale de referință importante privind stigmatizarea și reducerea acesteia.

  • Aplicația mobilă I LIKE VOT (disponibilă gratuită pe Google Play Market) va fi lansată în toamna anului 2021 și popularizată în rândul comunităților afectate de tuberculoză. Aplicația a fost dezvoltată în cadrul proiectului Stop TB Partnership TB REACH ca instrument digital, în principal, pentru tratamentul tuberculozei asistat video, dar conține și un modul de monitorizare bazată pe comunitate. Datele colectate prin activitățile de monitorizare comunitară vor fi traduse în indicatori corespunzători pentru contextul TB din țară și vor fi prezentate în mod regulat partenerilor cheie pentru luarea deciziilor, ajustări ale intervențiilor și schimbări sistemice acolo unde este cazul.
  • Platforma HIV Scorecard - https://scorecard-hiv.md - reprezintă un instrument național de monitorizare a celor mai reprezentativi indicatori pe domeniul infecției HIV, elaborat cu suportul UNAIDS Moldova, în care scorurile obținute se bazează pe o combinație de indicatori de acoperire, de ieșire și de rezultat pentru componentele cheie ale Sistemul de Monitorizare Globală a SIDA. Platforma poate servi drept un instrument model și util pentru o revizuire periodică a performanței la toate nivelurile.

Reprezentanții societății civile, la rândul lor, vor instrui potențialii utilizatori nu doar în ceea ce privește funcționalitatea și utilizarea aplicațiilor/platformelor de monitorizare, dar vor crește și nivelul de cunoaștere a aspectelor în ceea ce privește comunitățile, drepturile și genul în răspunsul TBC/HIV. 

Totodată, participanții la atelier au discutat despre angajamentul continuu sau potențial al participanților la activitățile de monitorizare comunitară, dar și specificul angajamentului Consiliului Național de Coordonare (CNC TB/SIDA) în activitățile legate de domeniul Comunităților, Drepturilor și Genului.

Atelierul a fost facilitat de experta internațională, Nonna Turusbekova, care are o experiență vastă în capacitarea partenerilor guvernamentali și neguvernamentali în domeniul programelor de sănătate TB și HIV, domeniile de drepturi ale omului și gender, și organizat de Secretariatul CNC TB/SIDA, în parteneriat cu Centrul PAS, în conformitate cu Planul de activități CCM Evolution, parte al grantului acordat de Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei pentru CCM-uri.

poza 1
poza 2
poza 3
poza 4
poza 5
poza 6
poza 7
poza 8
poza 9
poza 10