Flashmobul „În papucii lor” – un omagiu adus persoanelor care trăiesc cu HIV

Anual, în a treia duminică a lunii mai este marcată Ziua Mondială de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA – un moment de reflecție asupra vieților pierdute din cauza HIV/SIDA, dar și o ocazie importantă de a promova solidaritatea, empatia și sprijinul față de persoanele care trăiesc cu HIV.

Cu acest prilej, mai mulți parteneri ai Consiliului Național Coordonator al Programelor Naționale HIV și TB s-au alăturat flashmobului simbolic „În papucii lor” – o inițiativă prin care participanții au parcurs, la propriu, 838 de metri în semn de susținere pentru cele 838 de persoane din Republica Moldova care, în anul 2024, au inițiat tratamentul antiretroviral.

Evenimentul a reunit viitori medici, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, autorități publice, agenții ONU și susținători ai cauzei HIV, oferind un exemplu colectiv de empatie, respect și implicare activă în sprijinul comunității persoanelor care trăiesc cu HIV.

„Ca autoritate responsabilă pentru sănătatea publică, ne dorim ca fiecare persoană care trăiește cu HIV să aibă acces egal la diagnostic, tratament și sprijin. HIV nu trebuie să mai fie o condamnare socială. Sistemul de sănătate asigură tuturor diagnosticul și tratamentul, care ajută persoanele care trăiesc cu HIV să se bucure de viață normală și demnitate, nu izolare”, a menționat Angela Paraschiv, secretară de stat la Ministerul Sănătății.

„Când o persoană trăiește cu HIV, nu are nevoie de judecată, ci de sprijin, tratament și acceptare. Și de convingerea că are dreptul la o viață demnă, fără discriminare. Astăzi, am reușit să transformăm o zi de comemorare într-un mesaj colectiv de susținere pentru cei care trăiesc cu HIV în Republica Moldova”, a adăugat Svetlana Plămădeală, directoare de țară, UNAIDS Moldova.

La finalul marșului, participanții au desenat cu cretă colorată conturul pantofilor pe asfalt și au scris mesaje de încurajare – un gest simbolic care reflectă dorința unei societăți mai incluzive și mai umane.

Potrivit estimărilor, în Republica Moldova trăiesc peste 16.800 de persoane cu HIV, iar în anul 2024 au fost diagnosticate 880 de cazuri noi. Deși accesul la tratament s-a îmbunătățit semnificativ, stigmatizarea și teama rămân bariere esențiale în calea testării timpurii și a tratamentului eficient. Este esențial să cultivăm un climat de acceptare și sprijin, astfel încât fiecare persoană să poată beneficia de dreptul la o viață sănătoasă și demnă.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu sprijinul UNAIDS Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, UCIMP, IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în cadrul programului comun ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, implementat de ONU Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Sursa foto: UNAIDS Moldova, Secretariatul CCM

gfhtgao
hdgrs
fdrelhgd
jfgrtx
hfgazk
gdfrs
hdsfsolbcv
fdrgsf