Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei a desfășurat săptămâna trecută cea de-a 53-a reuniune a Consiliului de administrație FG la Geneva.
Pe fondul perturbărilor majore ale serviciilor de sănătate la nivel global și al incertitudinii tot mai mari privind finanțarea sănătății, reuniunea s-a focusat pe reprioritizarea granturilor în actualul ciclu de finanțare și pe pregătirile pentru următorul ciclu, care începe în 2026.
Vicepreședinta Consiliului, Bience Gawanas, a deschis reuniunea subliniind că lumea se confruntă cu o convergență de amenințări – conflicte, restrângerea spațiului civic, sisteme de sănătate suprasolicitate și finanțare tot mai limitată.
„Este un moment de reflecție și reangajare”, a declarat Gawanas. „Trebuie să ne croim drumul mai departe cu curaj, claritate și concentrare pe oamenii și comunitățile pe care le deservim. În fața adversității, ne amintim că Fondul Global nu este doar un finanțator de programe, ci un parteneriat bazat pe solidaritate, responsabilitate comună, știință și speranță.”
„Miza sunt milioane de vieți și progresele obținute cu greu – de la creșterea speranței de viață până la apropierea de acoperirea universală cu servicii de sănătate”, a adăugat Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global. „Modul în care răspundem acestei crize va fi un test pentru parteneriatul nostru. Trebuie să rămânem fideli misiunii și valorilor noastre.”
Prioritizarea accesului la intervenții vitale
Consiliul a recunoscut necesitatea adaptării, amânării și reprioritizării investițiilor în cadrul actualului ciclu de finanțare, cu accent pe menținerea serviciilor esențiale și accesul la intervenții care salvează vieți.
Procesul trebuie să fie condus la nivel național și să implice în mod activ societatea civilă, comunitățile, ministerele sănătății, implementatorii, partenerii tehnici, în special mecanismele de coordonare naționale. S-a subliniat importanța unei comunicări clare cu țările privind criteriile de reprioritizare, definiția intervențiilor care salvează vieți și pașii de revizuire a granturilor.
Secretariatul Fondului s-a angajat să ofere îndrumări țărilor în săptămânile următoare și să informeze Consiliul despre progresele înregistrate.
„Pe un fundal instabil, ajustările rapide și clare sunt esențiale pentru maximizarea impactului, protejarea progreselor și salvarea de vieți,” a declarat Lady Roslyn Morauta, președinta Consiliului. „Reprioritizarea, deși dificilă, trebuie ghidată de valori – echitate, eficiență și impact.”
Reflecții asupra progreselor
Peter Sands a evidențiat progresele remarcabile în combaterea celor trei boli în ultimele două decenii, mulțumind în special Statelor Unite pentru contribuția sa esențială.
El a remarcat eficiența sporită a investițiilor în sistemele de sănătate și comunitare, impactul clar asupra răspunsului la HIV, TB și malarie, precum și pregătirea pentru pandemii. A apreciat mecanismul comun de achiziții ca element-cheie în eficientizarea pieței și prima livrare de tratament HIV produs în Africa, susținută printr-un grant al Fondului Global.
În plus, Sands a subliniat că maturitatea organizațională, pregătirea și agilitatea Fondului Global i-au permis să răspundă, încă o dată, la șocurile externe cu perturbări operaționale limitate, asigurând un sprijin neîntrerupt țărilor.
Cu toate acestea, Sands a recunoscut magnitudinea crizei actuale care afectează sănătatea globală, subliniind riscurile majore cu care se confruntă comunitățile cele mai vulnerabile, descriind-o în același timp ca un potențial catalizator pentru inovație și schimbare. El a subliniat importanța avansării agendei de tranziție către sustenabilitatea pe termen lung. În același timp, a subliniat nevoia urgentă de a ne asigura că țările sunt pregătite în mod adecvat, în special în contextul intensificării amenințărilor legate de malarie.
„Trebuie să fim realiști în ceea ce privește provocările”, a spus el. „Totuși, trebuie să fim uniți, hotărâți și ambițioși. O datorăm oamenilor pe care îi servim.”
A Opta Reaprovizionare a Fondului
În acest context, Sands și Consiliul au făcut apel la susținerea celei de-a 8-a rundă de reaprovizionare a Fondului, găzduită de Africa de Sud (care deține președinția G20 în 2025) și Regatul Unit.
„Fondul Global a fost un partener de încredere în lupta contra HIV, TB și malariei și în consolidarea sistemelor de sănătate din țara și continentul nostru”, a spus dr. Mathume Phaahla, ministru adjunct al sănătății din Africa de Sud. „Numai un fond complet reconstituit poate accelera eforturile de eradicare a acestor boli.”
Marea Britanie a susținut apelul Africii de Sud, îndemnând toți partenerii să contribuie cu angajamente ambițioase, să crească finanțarea națională și să susțină cu expertiză, investiții și advocacy. Regatul Unit a menționat că sprijinul său este susținut de angajamentul ferm și durabil al Fondului Global de a elimina barierele legate de drepturile omului în calea sănătății.
Asigurarea sustenabilității pe termen lung
În cadrul discuțiilor ample privind prioritizarea – care au acoperit atât ciclul actual de granturi (Ciclul 7), cât și ciclul viitor de granturi care începe în 2026 (Ciclul 8) – membrii Consiliului au recunoscut necesitatea unor răspunsuri agile la criza actuală, subliniind în același timp importanța menținerii concentrării asupra sustenabilității, așa cum s-a convenit la cea de-a 52-a reuniune a Consiliului din noiembrie anul trecut. Consiliul a încurajat tranziții responsabile și graduale către o finanțare internă sporită, asigurându-se în același timp că nimeni nu este lăsat în urmă.
Pentru a se pregăti cât mai bine pentru următorul ciclu de granturi – în special în mediul constrâns de astăzi – membrii Consiliului au încurajat Fondul Global să continue să își valorifice numeroasele avantaje comparative. Acestea includ capacitatea sa de a accelera accesul echitabil la inovații biomedicale revoluționare, cum ar fi lenacapavir, injectabilul promițător pentru prevenirea HIV.
Consiliul a subliniat, de asemenea, valoarea modelului unic al Fondului Global, care plasează guvernele – în special ministerele sănătății – și comunitățile în centrul eforturilor de eliminare a celor trei boli, precum și concentrarea sa continuă – prin implicarea activă a comunităților și a societății civile – asupra eliminării barierelor legate de drepturile omului și de gen în calea accesului la serviciile de sănătate.
Reflectând asupra imperativului de a adapta ecosistemul global al sănătății, Consiliul a îndemnat Fondul Global să consolideze alinierea și coordonarea cu partenerii – în special cu Gavi, Alianța pentru Vaccinuri – pentru a maximiza impactul, a construi reziliență, a consolida asumarea responsabilității la nivel de țară și a reduce costurile tranzacțiilor.
Revizuirea Panelului Tehnic de Evaluare (TRP)
Într-o sesiune dedicată, Consiliul a aprobat modificări ale Panelului Tehnic de Evaluare, care se va concentra pe portofoliile de impact mare și pe țările în tranziție, oferind procese mai flexibile pentru celelalte cazuri.
Aceste modificări reflectă prioritățile strategice pentru noul ciclu de finanțare: simplificare, sustenabilitate și sprijin diferențiat adaptat contextului fiecărei țări.
„Avem un angajament ferm față de valorile și modelul nostru, dar, în același timp, suntem flexibili și dispuși să ne schimbăm”, a concluzionat Peter Sands.
Următoarea reuniune a Consiliului Fondului Global va avea loc în februarie 2026.
Comunicat preluat și tradus de Secretariatul CNC:
https://www.theglobalfund.org/en/news/2025/2025-05-14-global-fund-board-backs-prioritization-lifesaving-interventions-strong-eighth-replenishment-protect-progress/