1 decembrie - Ziua Internaţională de combatere a SIDA

Manifestările consacrate zilei de 1 decembrie în Republica Moldova au început luni, 30 noiembrie, prin organizarea unei ceremonii de decernare a premiilor „Panglica Roşie”, organizată de către Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) în Moldova, susţinut de echipa de lucru ONU privind HIV/SIDA, Campania Globală împotriva SIDA (WAC) în Moldova şi Fundaţia SIDA Est-Vest (AFEW).
 
În cadrul evenimentului au fost premiate cele mai bune şi valoroase iniţiative din partea persoanelor şi a organizaţiilor care activează în domeniul HIV/SIDA în Republica Moldova. Astfel, la categoria: „Persoane care se implică în răspunsul naţional la HIV/SIDA şi demonstrează atitudine extraordinară vis-a-vis de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA”, au fost acordate următoarele premii:
Cel mai bun medic infecţionistSvetlana Popovici, Dispensarul Republican de Dermatovenerologie
Cel mai bun medic practicianEcaterina Rotaru, Centrul SIDA
Cel mai bun lucrător socialDiana Doroş, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei
Cel mai bun preot/pastorOctavian Moşin, Mitropolia Moldovei
Cel mai bun activistAlexandru Curaşov, ONG „Viaţa nouă”.
 
La categoria: „Organizaţii/instituţii guvernamentale şi nonguvernamentalere cele mai implicate în cadrul răspunsului naţional la HIV/SIDA şi care demonstrează atitudine extraordinară vis-a-vis de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA”, premiile au fost acordate, după cum urmează:
Cea mai bună organizaţie/instituţie care activează în domeniul comunicării şi prevenirii HIVAFEW Moldova
Cea mai bună organizaţie/instituţie care lucrează cu grupurile vulnerabile ONG „Viaţa nouă”
Cea mai bună organizaţie/instituţie care asigură acces la îngrijiri şi suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV Liga persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova
Cea mai bună organizaţie/instituţie care lucrează cu tinerii în domeniul HIV/SIDA – „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, Bălţi
Cea mai bună organizaţie a sectorului privat care promovează şi implementează politici la locul de muncă privind HIV/SIDA -  RED Union Fenosa
Suplimentar acestor nominalizări, a fost acordat şi un Premiu Special „Panglica Roşie” domnului Ştefan Gheorghiţă, directorul Centrului SIDA, vicedirectorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă. Premiul i-a fost înmânat de domnul Dorin Chirtoacă, Primarul Municipiului Chişinău, care a fost prezent la festivitate.
În cadrul aceleiaşi ceremonii, reprezentanţii Fundaţiei AFEW au acordat premii autorilor celor mai bune lucrări, prezentate la concursul pentru tineri „Fii creativ – e în puterea ta să opreşti infecţia HIV” (desemnate în rezultatul votării on-line). Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Atragerea potenţialului culturii şi artei în activitatea de profilaxie şi instruire în domeniul HIV şi SIDA, implementat de către AFEW în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Comisia Naţională UNESCO din Moldova, cu suportul financiar al oficiului UNESCO din Moscova. Premianţi au fost desemnaţi:
  1. Radu  Lepădatu, Formaţia TODO
  2. Carolina Rabei, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”
  3. Iulia Tulcinscaia, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”
  4. Svetlana Zaicenco, Şcoala foto “Roman Râbaliov, catedra grafică
  5. Vitalie Ghimciuc, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”
Juriul concursului a mai oferit patru premii de consolare pentru a stimula creativitatea particpanţilor, iar Mihai Toloconicov a obţinut un Premiu Special din partea oficiului International din Amsterdam „Dance4life”.
Şirul manifestărilor consacrate Zilei Mondiale de combatere a SIDA a continuat pe 1 decembrie cu o conferinţă de presă (organizată la Ministerul Sănătăţii, ora 10.00), o acţiune publică de sensibilizare (Scuarul  Catedralei din centrul oraşului Chişinău, ora 11.00) şi o liturghie la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, Capela Universităţii de Stat din Moldova (orele 14.00).
 
Conferinţa de presă s-a desfăşurat cu participarea dlui Mihai Magdei, viceministru al sănătăţii; dlui Ştefan Gheorghiţă, directorul Centrului SIDA; dlui Silviu Ciobanu, coordonatorul Programului HIV/SIDA din cadrul biroului OMS din Moldova; dnei Gabriela Ionaşcu, directorul Oficiului UNAIDS Moldova; dlui Igor Chilicevshi, preşedintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova.
În comunicările lor, vorbitorii au reiterat importanţa consemnării acestei date calendaristice, cu scopul de a ridica  nivelul  de informare al cetăţenilor despre infecţia HIV/SIDA şi de a demonstra solidaritate internaţională faţă de această pandemie. În această zi, liderilor de opinie de la cele mai diverse instituţii publice, guvernamentale şi din sectorul civil li se oferă cele mai reale posibilităţi  de a difuza informaţii despre situaţia privind infecţia HIV în lume şi în ţară şi de a contribui la implementarea unor măsuri cât mai eficiente de profilaxie a infecţiei. Statele, guvernele sunt îndemnate să-şi îndeplinească angajamentele asumate privind protecţia drepturilor omului în cadrul Declaraţiei de Angajament privind HIV/SIDA (anul 2001) şi a Declaraţiei Politice privind HIV/SIDA (anul 2006).
 
Acţiunea de sensibilizare a inclus diseminarea materialelor informative la tema HIV şi SIDA; acordarea consultaţiilor individuale la tema profilaxiei infecţiei HIV şi formarea unor atitudini tolerante către persoanele care trăiesc cu această infecţie în Moldova.
 
Părintele Octavian Moşin, Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a oficiat o rugăciune de sănătate pentru persoanele infectate cu HIV şi bolnave de SIDA (De Deum) şi o slujbă de pomenire (parastas) pentru victimele acestei boli incurabile. Ideea aparţine Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova şi Centrului Social „Agapis” din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, care au convenit ca asemenea rugăciuni să fie săvârşite tradiţional.
 
Acţiunile dedicate Zilei Mondiale de combatere a SIDA vor continua şi pe 2 decembrie. Liga persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova organizează o masă rotundă cu genericul „Consolidarea eforturilor structurilor de stat, societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale în combaterea HIV/SIDA” (Institutul Muncii, sala 6, ora 9.00).
În cadrul mesei rotunde vor fi discutate cele mai acute probleme ce ţin de situaţia actuală şi progresele în domeniul HIV/SIDA în Republica Moldova;  activitatea Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV din R. Moldova şi programele internaţionale de combatere a HIV/SIDA realizate pe teritoriul ţării.
 
La fel, vor fi prezentate rezultatele cercetării „Profilaxia şi tratamentul HIV la femei şi copii”, precum şi planurile de parteneriat în realizarea viitoarelor cercetări, planificate de Liga persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova, cu susţinerea organizaţiei GNP+.
 
Din informaţia preluată din comunicatul de presă, difuzat astăzi, 1 decembrie 2009, menţionăm următoarele:
În Republica Moldova, pe parcursul a 11 luni 2009, au fost înregistrate 645 cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv în teritoriile de pe malul drept - 402 şi în teritoriile de est – 243 cazuri HIV. Cei mai înalţi indici ai prevalenţei infecţiei HIV se atestă în mun. Bălţi, Chişinău, Tiraspol şi în raioanele Glodeni, Basarabeasca, Sângerei, Făleşti, Căuşeni, Donduşeni, Soroca, Ştefan-Vodă, Orhei, Hânceşti, Râbniţa şi Slobozia.
 
Circa 80,21 la sută dintre persoanele infectate cu HIV au vârsta cuprinsă între 15-39 ani. Ca şi în anul precedent, se manifestă o diminuare a ponderii de înregistrare a cazurilor noi ale infecţiei HIV în rândul utilizatorilor de droguri (UDI) – circa 12,46 la sută, dar este în creştere numărul persoanelor infectate pe cale sexuală – circa 79,68 la sută dintre cazurile înregistrate. 
 
La 1 noiembrie curent, în tratamentul antiretroviral se aflau 758 persoane, inclusiv 204 persoane au iniţiat tratamentul pe parcursul anului 2009. De asemenea, în aceeaşi perioadă de referinţă, tratamentul profilactic au primit 58 de gravide seropozitive şi 63 copii născuţi de ele. În scopul prevenirii transmiterii infecţiei HIV de la mamă la făt, femeile însărcinate sunt testate la HIV de două ori pe parcursul gravidităţii. Femeile însărcinate depistate HIV-pozitive sunt asigurate gratuit cu tratament profilactic antiretroviral, care reduce riscul transmiterii infecţiei HIV la nou-născuţi (de la 20-50% la 2-3%). Copiii născuţi din mame infectate cu HIV sunt asiguraţi gratuit cu amestecuri adaptive.
 
Pe teritoriul Republicii Moldova funcţionează 47 centre de consiliere şi testare voluntară la HIV şi hepatitele virale B şi C, care oferă servicii gratuite, anonime şi confidenţiale. Persoanele tinere, înainte de căsătorie, au acces la consiliere şi testare benevolă şi gratuită la marcherii HIV.
 
Victoria TATARU
Ofiţer de presă CNC TB/SIDA