Curs de instruire privind acordarea asistenţei medicale copiilor infectaţi cu HIV

Cursul de instruire profesională este o iniţiativă a Ministerului Sănătăţii şi se implementează cu ajutorul specialiştilor practicieni de la Dispensarul Republican de Dermatovenerologie, a profesorilor universitari de la catedra de boli infecţioase la copii (USMF „Nicolae Testemiţanu”), cu suportul financiar al agenţiei UNICEF-Moldova.

Potrivit dlui Viorel Calistru, medic-şef adjunct al Dispensarului, necesitatea cursului de instruire este determinată de obligaţia lucrătorilor medicali de a cunoaşte în detalii aspectele ce ţin de acordarea asistenţei medicale pacienţilor infectaţi cu HIV, în special, copiilor. „Actualmente în Republica Moldova sunt înregistraţi 63 de copii infectaţi cu HIV, 30 dintre care se află în tratament antiretroviral. Raportaţi la numărul total al persoanelor infectate cu HIV în Moldova – circa 5000 persoane – acest număr nu este atât de mare, totuşi, noi am decis să nu aşteptăm o agravare a situaţiei şi apoi să începem pregătirea specialiştilor. Infecţia HIV/SIDA este o infecţie relativ nouă în RM (se diagnostică din 1987) şi ca o orice lucru nou necesită o vigilenţă sporită şi o instruire continuă. E destul ca un singur copil cu infecţia HIV să fie înregistrat pe un sector şi medicul de familie, medicul pediatru, medicul infecţionist trebuie să manifeste cunoştinţe profunde despre evoluţia clinică a bolii, particularităţile de tratament al copilului infectat cu HIV în cazul altor patologii pediatrice, aspecte generale ce ţin de supravegherea bolnavului în teritoriu”, a mai comunicat Viorel Calistru.

În cadrul cursului de formare profesională vor fi instruiţi circa 200 de lucrători medicali (medici de familie, medici infecţionişti şi medici pediatri) din UTA Găgăuză, regiunea transnistreană şi Republica Moldova. La sfârşitul audierii cursului respectiv, se preconizează ca aceste persoane să îndeplinească rolul formatorilor locali, care vor disemina informaţiile acumulate şi altor colegi de-ai lor, prin intermediul organizării diferitor conferinţe medicale. Potrivit organizatorilor cursului, reactualizarea informaţiei despre HIV/SIDA, relaţionarea directă cu specialiştii din cadrul Dispensarului, precum şi vizitarea secţiei pentru tratarea persoanelor infectate cu HIV şi bolnave de SIDA din incinta Dispensarului vor contribui la stabilirea unor mecanisme mai bune de colaborare a specialiştilor din teritoriu cu cei de la Chişinău (Dispensar), astfel ca orice problemă dificilă de diagnosticare şi tratament să fie soluţionată într-un timp eficient. Un alt avantaj al cursului organizat este că, după ce au avut ocazia să ia cunoştinţă de condiţiile din secţia specializată pentru tratamentul persoanelor infectate cu HIV, lucrătorii medicali din teritoriu vor convinge mai uşor bolnavii din localităţile lor să facă o consultaţie la medicii specialişti, iar în caz de necesitate, să fie spitalizaţi, pentru a primi toate îngrijirile medicale de care au nevoie.

Cu detalii vom reveni în paginile revistei „Buletin Informativ”.

Informaţie de Victoria Tataru
Ofiţer de presă CNC TB/SIDA