A fost lansată prima aplicația online „HIV-Test” care permite fiecărui doritor să treacă testul la HIV

Patru din zece persoane care trăiesc cu HIV raportează experiență de tratamente discriminatorii, cel mai des acestea au forma unor bârfe și insulte. O altă problemă semnalată fiind auto-stigmatizarea, aceasta având forma de atribuire a vinei, sentimente de rușine, scăderea auto-aprecierii dar și tendințe de suicid. Aceste date se conțin în studiul „Indexul Stigma”, realizat la nivel național.

Conform datelor statistice la 01 ianuarie 2018 au fost înregistrate 11829 cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Iar cel mai grav este că majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. La fel, în jur de 50% de persoane sunt estimate că trăiesc cu această infecție, fără ca să cunoască despre aceasta, ceea ce produce un impact negativ asupra propriei sănătăți, și a societății în general.

„În ciuda eforturilor depuse de Guvern, parteneri, societatea civilă, avem încă o societate în care este prezentă discriminarea și stigmatizarea. Acest lucru ne demonstrează și cifrele acestui studiu. Scopul nostru comun este să combatem acest fenomen și să explicăm întregii societăți că: să faci testul la HIV, să-ți cunoști statutul HIV și să începi tratamentul în cazul în care testul este pozitiv – te protejezi pe tine și pe cei care te înconjoară. Îndemn populația să fie tolerantă și să se implice fiecare în combaterea fenomenului HIV/SIDA în țara noastră”, a accentuat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare gratuită a populaţiei. De asemenea, la medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid. Totodată, patru Centre sociale au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sînge capilar.

Cu sprijinul tehnic al OMS și UNAIDS, în 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a actualizat ghidul de testare HIV și protocoalele naționale de tratament ale HIV, ce presupune testele rapide de diagnostic. Pentru punerea în aplicare a noilor documente, au fost realizate 8 traininguri regionale pentru managerii instituțiilor medico-sanitare și lucrătorii medicali, specialiștii de laborator și reprezentanții ONG-uri.

„Grație acestor instruiri, în Republica Moldova sunt implementate cele mai noi practici de diagnosticare HIV.”, a menționat Gheorghita Stela, coordonatoarea programelor urgențe în sănătate publică, Biroul OMS din Republica Moldova

„Stigma și discriminarea, conform cercetărilor existente in lume, şi rezultatelor prezentate astăzi, încă reprezintă cele mai mari bariere in calea accesării serviciilor HIV, inclusiv la testare. Testul HIV, odată efectuat ne oferă informația necesară fiecăruia dintre noi pentru a face alegeri informate, asumate și corecte despre propria sănătate. Informarea si cunoștințele sunt putere”, a declarat managerul de ţară, UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală.

Tot astăzi, directorul A. O „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga a prezentat, în premieră în Republica Moldova, o aplicație online „HIV-Test”, care permite fiecărui doritor, online, să treacă „testul” la HIV.

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2018, în Republica Moldova se va desfășura campania socială „Te privește! Privește pe fiecare!”, cu sloganul: „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare şi comunicare în toate raioanele țării, mass media şi on-line media. De asemenea, se vor crea condiții de testare confidențială, gratuită, sigură în această perioadă, disponibilă în locuri publice în majoritatea localităților țării.

Menționăm că, cercetarea „Indexului Stigma” a fost realizată de către UNAIDS Moldova în parteneriat cu 8 organizații non-guvernamentale active în domeniul HIV. Aceasta a fost realizată în cadrul proiectului "Acțiuni comune pentru fortificarea drepturilor omului în regiunea Transnistreană" implementată de către agențiile ONU, cu susținerea financiară a Ambasadei Suediei.

Campania este organizată de către UNAIDS Moldova și A.O. „Inițiativa Pozitivă”, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Inspectoratul General al Poliției; Inspectoratul Național de Probațiune; Administrația Națională a Penitenciarelor, IMSP „Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile”. Cu susținerea partenerilor locali și regionali: suport financiar al Instituției Publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (IP UCIMP DS) prin intermediul grantului Fondului Global, Programul Comun al Națiunilor Unite pentru combaterea HIV și SIDA (UNAIDS Moldova) și UNICEF Moldova din banii Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Integrare.

fde